Hans-Jochen Starke (Reijnstar)
Ik ben in 1943 Polen geboren ,1948 naar Duitsland,1982 naar Nederland.


Door een jarenlange vriendschap met een kunstschilder en stofdesigner,ben ik als 19 jarige aan de schilderkunst geraakt.

De connecties van mijn toenmalige vriend tot de kunstwereld, gaven mij de mogelijkheid op vele plaatsen te schilderen en mijn werken ten toon te stellen , zoals o.a. in Parijs op de Montmartre.

Veel van mijn werken is in Europese steden te vinden, maar ook in een vorsten en een Koningshuis, tevens zijn er stukken bij , die in de loop der jaren zijn uitgegroeid tot verzamel items. Tot mijn vriendenkring behoorde indertijd mevrouw Sara Kishon,van de Kishon Gallery in Tel Aviv,getrouwd met de beroemde schrijver en Oscar winnaar Ephraim Kishon. Op haar advies en verzoek, werd ik op alle van naam zijnde kunstgalerijen uitgenodigd van de zeventiger jaren.

Zij was het, die in mij een groot talent zag en zij was het ook, die mij de raad gaf,veel te kijken en te observeren,iets waar ik volgens haar, veel van zou kunnen leren . Zij heeft dat indertijd goed ingeschat.

Vandaag de dag, kan ik mijn eigen werk kritisch bekijken en ik beschrijf het als vogt:

Tijdloze kunst in perfecte schoonheid, uitsluitend met olieverf geschilderd.

Op kunststof platen, porselein, tegels, fotopapier, linnen, glazen flessen enz. Om de bijzondere kwaliteit verder uit te werken bij mijn kunstwerken, is een super gevoelig, hoog technisch proces gebruikt.

Daardoor krijgen de kleuren een ongekende glinstering en een vurige licht uitstraling. Ik ben er van overtuigd, dat techniek, ondergrond en de verdere kunstzinnige uitvoering van mijn werk, op de wereldmarkt van de mooie en schone kunsten, iets bijzonders is, totaal nieuw en apart.

Wij moeten leren, schoonheid te waarderen. Heel vaak begrijpt men de kunst in eerste instantie niet, of men loopt er zelfs aan voorbij.

Schoonheid kan een gevoel van vrijheid geven, of beter:
ze kan het gevoel voor vrijheid bewerkstelligen, zoal Schiller al voor 200 jaren heeft opgemerkt.

Hans-Jochen Starke (Reijnstar)